Det er en jungel av kiter og brett ute på markedet. Det gjør at det kan være veldig vanskelig å navigere seg rundt og velge riktig, spesielt når man er litt ny innenfor kiting. Når man leser om kitene kan det fort virke som at alle kiter kan brukes til absolutt alt og av alle uansett ferdighetsnivå. Med de nyere modellene er det forsåvidt mulig, men vi mener at det vil gjøre kitingen lettere og morsommere hvis man har utstyr tilpasset det nivået man selv er på. Vi på Fluid har derfor satt sammen en guide for å gjøre valget litt lettere for deg.

Hvis du fortsatt er usikker etter å ha lest ferdig, eller hvis du bare vil prate litt kite, må du gjerne sende en mail til Linda@fluid.no.

Nybegynner - helt ny eller har begynt å ta høyde

Kite
Naish Ride
F-One Pivot
Ozone Enduro

Lettvindskite
Ozone Zephyr
F-One Breeze

Brett
Naish Hero
Naish Motion
Naish Alana (jentebrett)
F-One Unik

Lettvindsbrett
F-One Next LightwindViderekommen - Tar høyde uten problem, hopper og tar enkle rotasjoner

Kite
Naish Pivot
F-One Bandit
Ozone Edge

Lettvindskite
Naish Fly
Ozone Zephyr
F-One Breeze

Brett

Naish Mega
Naish Motion
Naish Drive
Naish Alana (jentebrett)
F-One Acid
F-One Acid Girl (jentebrett)

Lettvindsbrett
F-One Next Lightwind


Avansert - Hopper mye, tar noen rotasjoner, vil kanskje kjøre litt unhooked

Kite
Naish Pivot
Naish Dash
F-One Bandit
Ozone Edge

Lettvindskite
Naish Fly
Ozone Zephyr
F-One Breeze 

Brett
Naish Monarch
Naish Dub
Naish Alana (jentebrett)
F-One Trax HRD Lite
F-One Trax HRD Carbon
F-One Trax HRD Carbon Girl (jentebrett)
F-One Acid 
F-One Acid Girl
Tona Flow

Lettvindsbrett
F-One Next LightwindPro - kjører mye unhooked, kanskje med boots

Kite
Naish Torch
Naish Dash
Ozone C4

Lettvindskite
Naish Fly
Ozone Zephyr

Brett
Naish Monarch
Naish Stomp
F-One Spicy
F-One Acid 
F-One Acid Girl
Tona Pop
Tona Flow

2017-09-07 14:01:24

Les hva teamkjører for Fluid og Naish, Karl Oskar Teien, har å si om Naish Pivot 2017 etter å ha prøvd den på vannet i Tarifa.Jeg har fått et par dager på vannet med 2017 modellen av Naish Pivot, og dette er det jeg kan si så langt om Naish sin bestselger. Det skal også sies at jeg er teamkjører for Fluid, så denne testen må du bare ta med så mange klyper salt du selv måtte ønske.

Direct and crisp feel - igjen?

Det virker som alle kiteprodusenter hvert år mener de har kommet ut med en kite med mer direkte styring, og ikke minst klassikeren ”crisp feel”. Dette er første ganske jeg faktisk opplever at en kite leverer noe som kan beskrives med de ordene. Om det er den stivere og mer slitesterke Quad Tex duken eller formen på kiten som gjør det, vet jeg ikke, men kiten føles umiddelbart veldig presis på styringen. Nå var dette en 8 kvm kite, så den var naturligvis veldig rask, men jeg ble overrasket over hvor lett det var å kontrollere kiten, og til en hver tid vite hvor jeg hadde den.

Mye drag per kvadratmeter

Jeg trodde at en kar som meg på 95 kilo fort ville være underrigget med en 8 kvm kite mens andre fortsatt var utpå vannet med 12 kvm. Det var helt feil. Denne kiten drar mye per kvadratmeter, og jeg kunne fint hoppe godt over timeteren i vind jeg vil anslå til 9-10 m/s. I de store størrelsene vil jeg tro denne vil være en vinner i solgangsbrisen i Norge.

Jevnt drag og myke landinger

Det finnes mange kiter på markedet som man kan hoppe høyt med, men ikke alle er like gode på å gi deg flyt på vei nedover. På tross av at dette var en liten størrelse trengte jeg ikke kjøre kiten frem og tilbake i det hele tatt for å få myke landinger. I kiteloops får man også et jevnt drag gjennom hele loopen, i motsetning til andre kiter der man ofte får et hardt napp i begynnelsen og deretter fritt fall frem til man looper kiten for andre gang over hodet før landing. Sånn sett vil denne kiten være fin for de som skal prøve seg på sine første kiteloops.

Unhooked

For unhooked triks gir Pivot marginalt mindre slakk i linene etter man har poppet opp fra vannet enn f.eks en Naish Torch eller Naish Park HD. Hva man foretrekker til unhooked kjøring blir til syvende og sist en smakssak, litt på samme måte som noen foretrekker Slingshot RPM til freestyle, mens andre foretrekker Slingshot Fuel, der RPM drar mer jevnt gjennom hele trikset enn Fuel. For meg gikk det fort å vende meg til å gjøre de samme triksene på denne kiten som jeg gjør med mer C-formede kiter. Om man er i startfasen med unhooked triksing, og kanskje har begynt på dine første handlepass triks, så vil du definitivt ikke bli holdt tilbake av kitens egenskaper, og vil nyte godt av den massive depoweren kiten har når du slipper baren.

 En bar med alt

Endelig har Naish kommet med en skikkelig oppgradering av baren sin. Nå har de virkelig tenkt på alt, og tilbyr både Above The Bar og Below The Bar depower clam cleat, så du kan få det akkurat som du liker best. Du har vanlig flag-out sikkerhetssystem som før, men også en ”snill” suicide leash løsning for unhooked kjøring, der du også kan løse ut og bli hengende igjen i én line om du f.eks får surret deg inn i noen andres liner. Chickenloopen er stor og i hard plast, så den ikke blir deformert under drag fra kiten. En fryd å kjøre med.

Ta kontakt om du lurer på noe mer

Om du har flere spørsmål er det bare å legge inn en kommentar eller kontakte meg via Facebook. Og selvfølgelig er Fluid alltid klare for å svare på spørsmål eller la deg teste kiten på en demo på vann eller snø.Hilsen Karl Oskar


Facebook / Instagram / Vimeo

2016-11-03 10:58:23

Blogginnlegg fra teamkjører Hege Homstvedt


Sommeren kom nesten litt som julekvelden på kjerringa i år. Med en litt hektisk vår, var ikke sommerferien planlagt i detalj. Fordelen var jo at da at man kunne være litt spontan…innenfor visse rammer selvfølgelig. Vær- og vindmeldinger ble nøye gransket omtrent samtidig som bilen ble pakket full av alt vi eide og hadde av utstyr. En kiter og en windsurfer på tur, betyr ganske full bil. Målet ble peilet ut og kompassnålen pekte mot Danmark, nærmere bestemt en liten by på nordvest kysten i Thy; Klitmøller. Siden 1980-tallet har området vært populært for bølgesurfere, men er i dag også en destinasjon for alle mulige vannsporter, særlig for oss som er glade når vinden blåser. Området har blitt døpt til Cold Hawaii og har hele 31 surfespoter som strekker seg fra Agger Tange til Hanstholm i nord. Med SuperSpeed fra Larvik er turen ganske enkel og kort fra Oslo. Om man tar båten om morgenen, kan man rekke frem og være på vannet på samme ettermiddag.  Danmark byr på en hel kystlinje med evig lange strender. Det var så mange steder vi ønsket å prøve og så liten tid. Ulempen med å reise når alle andre gjør det, er jo at rimelig overnatting ikke er like lett å oppdrive. Løsningen ble noen dager på et rimelig hotell i Thisted og resten med Airbnb like utenfor Klitmøller. Der var vi så heldige med å finne et koselig hus, at vi nesten vurderte å flytte inn for godt. Dette ble vår base og utgangspunkt til ulike spoter.  

Første dag var vinden sterkest og best lenger syd, så vi satte oss i bilen og forlot Cold Hawaii for Hvide Sande. Siden uka så ut til å by på mest bølgekiting, valgte vi å tilbringe dagen på flat vann på Hvide Sande Nord, rett ved kabelbanen og Westwind butikken. Siden været var litt surt og kaldt, var det deilig å ha et sted med garderobe å skifte i, og kaffebar hvor man kunne kjøpe litt varm drikke. Selv om Kitemekka påstår at denne spoten fungerer på alle retninger fra NV til S, så vil jeg nok anbefale den mest på sørlige vindretninger. Nordavinden gjorde spoten veldig gusty og litt trøblete til tider. Ikke gjør som oss og tro at VISA fikser alt: om du ønsker å parkere innenfor bommen, husk å ha med 25,- i mynter eller kjøp polett på butikken (før den stenger!), ellers blir du stående.  

Cold Hawaii er et område som er populært for surfere, det betyr jo at spotene langs kysten byr på bølger. Størrelsen og kvaliteten på bølgene vil variere, slik det er med vær og vind. Klitmøller er en veldig liten, og koselig havneby som surferne har satt sitt preg på. Det er god og avslappet stemning i byen. Det fins noen få caféer/restuaranter og butikker der med surfeutstyr og klær designet av lokale folk. De gjør sitt beste til å skape god Hawaii-steming på sin måte. De har til og med sitt eget ølmerke fra bryggeriet i Thisted. Spoten ved i Klitmøller fungerer best på V-SV vind. Vindsurfere og kitere deler på plassen ut mot havet, mens bølgesurferne og surfeskolen holder stort sett på lenger inne i bukta nærmere sentrum. Vi var heldige og fikk sol og sterk vind, med bølger på 2-2,5m høye. Det var relativt god plass mellom bølgene og ikke så mange på vannet, og det ble en helt topp dag.Nord for Klitmøller ligger Hanstholm, en liten by (les: tettsted) preget av fiskerinæring. Vi opplevde stedet som ganske søvnig og ikke i nærhet så sjarmerende som Klitmøller, men den har en veldig bra bølgespot; kalt “Middels”. Den ligger helt i enden av veien når man kommer kjørende fra havna. Noen vil påstå det er et av Danmarks beste bølgespoter. Det er langt mellom bølgene og de får gode, store bølger. (Fungerer på vindretning V-NV.) Mange tyske vindsurfere har oppdaget dette, og er der med sine bobiler. Det er godt med plass og her kan man virkelig boltre seg på vannet. Nede på stranda er det en god del skarpe steiner, så det er best å rigge og launche på gressplenen litt ovenfor, noe jeg smertelig erfarte (les rift i kiten).  

Nørre Vorupør ere n av spotene vi ikke fikk testet, da vinden ble så og si borte neste dag. Men vi tok en tur for å se på stedet likevel. Jeg er litt usikker på om det var feriekaoset som rådet der som gjorde utslaget, men det var den stranda jeg var minst tiltrukket av på turen. I tillegg til masse badeturister og folk, ligger det mange små fiskebåter på stranda. Disse blir trukket til havs av et finurlig system med kjettinger som ligger delvis skjult i sanden. Når disse strammes opp og løfter seg opp av sanden, er det ganske risikabelt å rigge seg til med masse utstyr i nærheten. Man må være nøye på hvor man plasserer seg, eventuelt flytte seg litt lenger nord på stranda  og unna byen. Vi tok turen til Vandet Sø isteden, det er en liten innsjø øst for Klitmøller. Det ikke tillatt å kite der, men den lokale windsurf-klubben har gjort dette til sin base. De har bygget en brygge ut i vannet som gjør tilgangen veldig enkel. Det er langgrunt og et ypperlig sted for nybegynnere eller de som ønsker å øve på teknikk på en lettvindsdag.  

   
Etter flere dager med kaldt vær, kom sola frem igjen. Den siste dagen dro vi nordover for å kite, da vi likevel skulle den veien mot båten. Kandestedene ligger på Skagen, helt nord i Danmark. En fantastisk lang og bred strand med høye sanddyner. Her hadde vi godt med vind og pene, snille bølger. Det eneste man skal være litt obs på her er biler(!) som kjører på stranda og noe undervannsstrømmer. Vi hadde uendelig med tumleplass, og ikke en eneste annen kiter eller windsurfer i sikte. Av alle stedene, var dette min desidert største favoritt. I tillegg vil jeg sterkt anbefale et stop innom sjarmerende Hjorts Badehotell som ligger like ved. De serverer nydelig brunsj i hagen og er absolutt verdt et besøk.  


Etter en knapp uke med vind, bølger, sol og øl kan vi konstantere at det er “dejlig” å være kiter og windsurfer i Danmark. Så heldige vi er som har Hawaii bare en kort båtreise unna….bare husk å ta med litt mer enn badeshortsen. Som de sier: “It´s like Hawaii, only colder."  


2016-09-16 14:19:09